Become our Fan

Dec 16, 2010

Saudariku, pakailah apa yang sesuai denganmuIslam adalah ajaran yang sangat sempurna, sampai cara berpakaian pun dibimbing oleh Allah, Zat yang Maha Mengetahui apa yang terbaik bagi diri kita. Boleh jadi sesuatu yang kita sukai, baik itu berupa pakaian atau perhiasan pada hakikatnya adalah jelek menurut Allah. Allah berfirman,
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal itu adalah baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal sebenarnya itu buruk bagimu, Allah lah yang Maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah: 216).
Oleh kerana itu marilah kita ikuti bimbingan-Nya dalam segala perkara termasuk mengenai cara berpakaian.
 
Perintah dari Atas Langit
Allah Ta'ala memerintahkan kepada kaum muslimah untuk berjilbab sesuai syari'at. Allah berfirman,
"Wahai Nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu serta para wanita kaum beriman agar mereka mengulurkan jilbab-jilbab mereka ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu agar mereka mudah dikenali dan tidak diganggu orang. Allah Maha pengampun lagi Maha penyayang."
(Al Ahzab: 59)
 
Ketentuan Pakaian Menurut Syari'at
Berikut ini beberapa ketentuan pakaian syar'i ketika seorang muslimah berada di luar rumah atau berhadapan dengan lelaki yang bukan mahram (bukan 'muhrim') yang bersumber dari Al Qur'an dan As Sunnah yang sahih dengan contoh penyimpangannya, semoga Allah memudahkan kita untuk memahami kebenaran dan mengamalkannya serta memudahkan kita untuk meninggalkan busana yang melanggar ketentuan Robbul 'alamiin.

Pertama
Pakaian muslimah itu harus menutup seluruh badannya kecuali wajah dan kedua telapak tangan (lihat Al Ahzab: 59 dan An Nuur: 31). Selain keduanya seperti leher dan lain-lain, maka tidak boleh dinampakkan walaupun cuma sebesar syiling apalagi kita membukanya. Bahkan sebahagian ulama mewajibkan untuk ditutupi seluruhnya tanpa kecuali.
 
Kedua
Bukan busana perhiasan yang menarik perhatian seperti yang banyak dihiasi dengan corak bunga juga yang warna-warni, atau disertai gambar makhluk bernyawa, apalagi gambarnya lambang parti politik...ini bahkan boleh menimbulkan perpecahan diantara sesama muslimin. Sedarlah wahai kaum muslimin…

Ketiga
Longgar, tidak ketat, tidak nipis dan tidak sempit yang mengakibatkan lekuk-lekuk tubuhnya nampak atau transparent. Dari sini kita mampu menilai apakah baju yang tipis dan ketat yang banyak dikenakan para mahasiswi mahupun makcik-makcik di sekitar kita dan para artis itu sesuai syari'at atau tidak.

Keempat
Tidak memakai wangi-wangian atau perfume kerana dapat menaikkan syahwat lelaki yang mencium keharumannya. Nabi SAW bersabda,
"Jika salah seorang wanita diantara kalian hendak ke masjid, maka janganlah sekali-kali dia memakai wangi-wangian."
(HR. Muslim)

Kalau pergi ke masjid pun dilarang memakai perfume jadi bagaimana lagi para wanita yang pergi ke kampus, ke pasar-pasar bahkan bersesak-sesak dalam bas dengan perfume yang menusuk hidung?! Wallahul musta'an.

Kelima
Tidak menyerupai pakaian lelaki seperti memakai seluar panjang, t-shirt, kemeja dan macam-macam lagi. Rasulullah melaknat lelaki yang menyerupai perempuan dan perempuan yang menyerupai lelaki. (HR. Bukhari)

Keenam
Tidak menyerupai pakaian orang-orang kafir. Nabi sentiasa memerintahkan kita untuk tidak menerima mereka diantaranya dalam masalah pakaian yang menjadi ciri mereka.

Ketujuh
Bukan untuk mencari populariti atau lebih dikenali dengan nama publisiti murahan. Untuk apa antunna mencari populariti wahai saudariku? Apakah antunna ingin terjerumus ke dalam neraka hanya demi populariti? Lihatlah isteri Nabi yang cantik Ibunda 'Aisyah ra yang dengan patuh menutup dirinya dengan jilbab syar'i, bukankah kecerdasannya amat masyhur di kalangan ummat ini? Wallohul muwaffiq.

karya Syaikh Al Albani)